Veiligheid bij Etherische Oliën

Veiligheid bij Etherische olie

Omdat etherische oliën geconcentreerde, actieve plantenextracten zijn, moeten ze met zorg en verantwoordelijkheid gebruikt worden. De volgende aanbevolen veiligheidsvoorschriften zijn standaard voor het gebruik van etherische oliën.

 1. Etherische oliën zijn voor uitwendig gebruik, de meeste oliën zijn niet om in te nemen. Soms zelfs gevaarlijk.
 2. Etherische oliën mogen niet rechtstreeks op de huid worden gebruikt, omdat ze sterk geconcentreerd zijn. Gebruik altijd een basis olie (dragende olie) om de etherische olie mee te mengen voor het op de huid aan te brengen. Alambika’s basisoliën zijn daar speciaal voor gemaakt. Een parfumvrije lotion kan ook worden gebruikt.
 3. Als de huid geïrriteerd raakt van een etherische olie, dep de plek dan met een basisolie (dragende olie). Was daarna de huid met een milde zeep en water en droog af. Herhaal de behandeling met de olie niet.
 4. Zorg er altijd voor dat etherische oliën niet bij of in de ogen komen. Mocht het wel in de ogen terecht zijn gekomen, doe dan een druppel basisolie (dragende olie) in het oog om de etherische olie te bundelen. Spoel het vervolgens heel goed uit met water. Als er geen basisolie in het bereik is dan kan volle melk ook worden gebruikt. Daarna goed met water spoelen.
 5. Bewaar etherische oliën goed gesloten, op een donkere, koele plek. Buiten bereik van kinderen houden.
 6. Etherische oliën zijn licht ontvlambaar. Vermijd het gebruik van de oliën in de buurt van een open vuur.
 7. Bepaalde etherische oliën (veel citrus) kunnen leiden tot photosensitivity — verkleuring en/of irritatie van de huid wanneer het wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Deze etherische oliën moeten niet op de huid worden gebruikt (zoals in een lotion of parfum) als u in direct zonlicht verblijft. Wacht dan minstens 24 uur voordat u weer de zon in gaat.
 8. Bent u allergie-gevoelig, test de etherische olie die u gebruiken wilt door een druppel op uw huid (binnenkant elleboog) en bedek dit met een pleister. Laat het voor twaalf uur rusten en haal dan de pleister weg om de huid te beoordelen. Als er geen reactie is, dan is er geen allergie voor. Als er zwelling of irritatie, is het mogelijk dat u er allergisch voor bent, dus gebruik deze etherische olie dan niet.
 9. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn er speciale overwegingen bij het gebruik van etherische oliën. Lees daarom altijd de contra indicaties, verwijzingen in een aromatherapie-boek dat dit onderwerp bespreekt of raadpleeg uw arts.
 10. Als u een hart aandoening hebt, zijn er speciale overwegingen bij het gebruik van etherische oliën. Lees de verwijzingen in een aromatherapie-boek die dit onderwerp bespreekt of overleg met uw arts.
 11. Heeft u ernstige gezondheidsproblemen, overleg dan met uw arts voordat u etherische oliën gaat gebruiken.
 12. Het wordt aangeraden dat phytoestrogenic etherische oliën, zoals anijs, Clary Sage, Venkel, Angelica en Dragon worden vermeden door iedereen die oestrogeen-afhankelijke tumoren heeft of heeft gehad. (Raadpleeg voor meer informatie naar de klinische Aromatherary door Jane Buckle.)
 13. Als u een homeopathisch middel neemt, kunnen etherische oliën het effect beïnvloeden. Oliën die wellicht moeten worden vermeden omvatten Eucalyptus, Pepermunt en Rozemarijn.
 14. Als u epilepsie heeft, gebruik dan geen etherische oliën zonder overleg met uw arts.
 15. Als u astma heeft, gebruik dan geen etherische oliën zonder overleg met uw arts.
 16. Als u etherische oliën wilt gebruiken bij kinderen, lees dan goed de aanwijzingen in een aromatherapie-boek. De richtlijnen voor kinderen zijn anders dan voor volwassenen.